Da sejak2 nk masuk fasa nk deliver ni,makin rajen plak aku wat dessert taw. Sbb aku tgk de stok bahan2, so xperlu g beli lg. just harap kn kerajinan je nk wat. Arini pg2 lg ehhhh boleh plak rajen sgt nk wat puding jagung. Resepi mmg da save awal2. Senang n sekejap je sbnr nye nk membuat nye tu hehe
So mcm bese bahan2 n cara2 i copy paste je hehe
Actually byk resepi puding jagung taw. Tp i choose this one as this is the easiest n paling best sbb jagung tu diblend. Aku x suke sgt yg berketul2 mcm xfeel nk makan gitew hehe
Pastilan jagung tu yg sweet n creamy sbb de satu jenis lg jenis kernel,yg seketul2 mcm nk wat cup corn tu hehe
Tp aku de alter sket resepi tu. aku tambah sesudu beso susu pekat n garam 1 sudu kecik. Bia lemak manis sket hehe
Pastu jagung tu aku masuk kn dlm 2 suse beso yg x blend. So de r crunchy jagung konon nye hehe
Ni the most tough moments kalo masak bnda melibatkan custard. Kne kacau dgn api perlahan,sentiasa kacau,sampai pekat,likat n goldish. Kalo x cukup likat nnt die mcm xcntek texture die. Mcm bergumpal2. Mak hincek da pnh alami taw. Siap mcm lembik lg. xgune btol disebabkan x sabo tu x menjadi puding aku huhu
Yg kali ni mmg cukup2 lama aku kacau. Da abes golden yellow da tu hehe
Pastu jgn lupe sediakan loyang or bekas siap2. Kang kalo x menggelupur nk carik bekas time puding tu da masak hehe
Pastu sejuk kan dulu baru masuk kan dlm fridge. Br la yummy nk makan hehe Yg mak hincek ni da sejuk kan sibok nk siap2 g office pastu terus lupe. Dgn gumbire nye g keje lalala. Da kt offce de rase mcm something is not right. Then 'omg!!!puding x masuk dpm fridge. Tinggal je atas kabinet dapur' menggelupur time tu. kalo umh setakat 2km xpe r boleh balek kn. hmmmmm
Boleh r wat lg pakai resepi ni. Mmg superb n ohsemmmmmm
0 comments:
Post a Comment