Thursday, August 17, 2017

Aqiqah & Kesyukuran Nur Erika Khaira (19.11.2016)

Fictitious by chicky at Thursday, August 17, 2017
Reactions: 
0 comments Links to this post
Rase entry kali ni xde nk cite byk. Just layan gambo je. Kambin beli dari Osman Goat farm pastu golek by Ashaabul Kambing Golek. This one is highly recommended sbb kambing golek sedap sgt. Smpai skang pon masih jd customer die bli BBQ lamb shoulder. Sedap hamattttt























































Semoga ibadat aqiqah ini diberkati dan diterima disisi Allah SWT


post signature
++ enjoy lil things in life ++

Pengalaman Bersalin kali Kedua

Fictitious by chicky at Thursday, August 17, 2017
Reactions: 
0 comments Links to this post
Ni pon post tergendala gk. Tp sbb pikir one day nnt aku da x ingt lg kenangan2 cmni so hopefully dgn penulisan cmni boleh r aku ingt balek all those memories hehe

Aku da set ngn Doc Isa kt Perdana Specialist nk warded on the 31st August. Nk same kn birthday bebudak ni. So nurse da call siap2 bfore warded amek heavy breakfast n dtg klinik kol 6.30 pagi. Nurse siao cakap "ingt lg kn nk bawak pe je' ehh nurse ni bgurau plak hehe

So day before that da siap2 balek umah MIL kt Kulai sbb Mr Reza nk soh berpantang ngn mak die Adil kate nye ank 1st dgn mak aku, ank 2nd dgn mak die. Ok laaaaa menurut perintah huhu Malam tu g kua carik makanan berpantang mcm biskut, milo, horlicks, roti n terus g makan kt kedai order tomyam. Time tu da rase perut mcm xbest. makan tomyam pon rase xsedap. Nk dukung Karl mmg da xlarat sbb perut da saket. Tp aku kate biar lah lgpon mmg sok nk warded kn.



But malam tu still wat contraction counting. mcm bese r aku ni kn org len counting nk merdeka aku counting nk beranak haha tp x consistent sgt saket nye so blom lg r ni. Aku mmg dok ulang alik toilet je r keje nye sbb asek nk terweewee je da sarat2 gini kn. Then suddenly dlm kol4 cmtu Karl menjerit, padahal tgh tdo tu. Terkejut kami ni haaa. Aku pokpok soh tdo xmahu bg susu xmahu. Then aku rase mcm bnd panas mengalir. Aku taw tu pe. Kalo pikir2 balek Krl bgn menjerit tu mcm alarm kt aku soh bgn sbb water broke. Kuasa Allah. Then aku soh Mr Reza tgk kn Karl aku g toilet. Wahhh spnjng g toilet die meleleh deras. Aku ceq kt toilet..Sahhhh water broke. Masuk bilik pkai pad maternity n ckp kt Mr Reza kne g klinik ni. So pack brg n pesan kt MIL soh tgk kn Karl. Syahdu time nk g tu FIL tepuk bahu ckp 'Insyaallah xde pape tu.Sume selamat" huhu



OTW g klinik tu smpat called clinic gtaw. Sbb aklu xde rase saket sgt so nurse soh g breakfast dulu. G r aku n Mr Reza ke mamak kt Tmn U tu. Lame gk kt situ. Minum milo panas (bg tenaga sket jap lg nk bjuang) ngn roti kosong hehe Tp tekak aihhh xboleh da nk terima sgt. Awai sgt kot hehe Aku smpai gtaw group whtsapp family aku, mak aku mmg time2 tu da bgn die kate 'nape sarapan dulu takot terberanak' haha ni adek aku r gagah bgn gtaw mak aku hehe

6.30 am ngam aku g klinik tuko uniform bersalin siap2 da dlm labor room. Nurse ceq da de bukaan n tnggu Doc Toh dtg. Doc Toh lg. Asal bius die, asal die bius hehe Tp die best sbb soft n hebat keje die ni hehe Mcm bese midwife nye ialah Mama Misah. TQ mama byk tolong sy hehe

After bius mama kne pantau keadaan aku dulu bile da ready utk bersalin baru die called Doc Isa. Umah Doc Isa tu dekat je so mmg sekejapan je die smpai. Tp kali ni Doc Toh kate bius (epidural) xbpe kuat sbb nk bg aku sedar bile masa nk teran (tp tetap xtaw gk haha) Bile de rase geli2 tu mkne nye tgk contraction r tu. Mr Reza x abes2 kua masuk sbb org sane call org cni call. Bz koo haha Tp smpat lg g kedai mkn sblh g breakfast. Caittttt

This time keadaan aku xbpe ok sbb lpas bius je badan aku mgigil teruk smpai tketar2 bibir. Sejuk gile rase. Smpai nurse bg selimut tebal2 (da r unifrom bersalin ni nipis je) Kali ni baby xde masalah. Sbb time Karl dulu baby jaoh dr pintu rahim dgn terbelit tali pusat lg. So this time rilex2 je smbil tnggu contraction makin kuat hehe Proses bersalin mcm bese r. Teran mst fail. Siap boleh ty 'doc teran tu kne hembus nafas ke x' haha tp xbpe lame teran bpe kali je teran Alhamdulillah kuar seketul ni. Siap ckp ngn doc 'mst baby sy ni x beso kn doc' sbb rase mcm mudah plak die melorot kua. Segera doc g nursery tgk weight bay '3.2kg awak kate x beso" haha Kol 9.31 am lahir lah baby seketul ni. 3 jam gk kt labor room ye hehe

Time nk jahit then ganti baju baru perasan darah byk gile kali ni. Sampai tkena tgn aku n nurse pon gune byk tisu nk bersih kn hehe TQ kak Anna tolong sy bersih kn n pakai kn baju hehe

Lepas bersalin badan aku panas. Demam rupenye aku ni huhu After baby da masuk nursery n aku pon da masuk bilik, aku terus soh Mr Reza balek sbb risau kn Karl kt umh huhu Die ngn org xbpe knl mmg cranky je nnt. Mst die carik mommy n ayah die huhu Aku n baby xpe at least de nurse yg jaga. N aku pon bkn de wat pe tdo je r, rehat kn hehe xde rase pe sbb epidural kn so saket x saket sgt r rase die. Tp this time de saket sket. Mase Karl dulu xrase saket langsung, mmg kebas hehe

So 31.08.2016 lahir lah lg sorang ank mommy, Nur Erika Khaira. Semoga membesar jd ank yg menyenang kn n solehah nye (ayt typical)

Puteh sket bdak ni, ramai yg puji2 haha idung tu mmg terkembang smpai skang. idung sape ntah die copy tu haha






So pengalaman bersalin kt Perdana Specialist? Best sgt. Superb!!! Sbb lps bersalin boleh rehat tdo puas2. Xyah risau ank sbb ank kt nursery hehe Doc n nurse sume hebat n bpengalaman so sbg org yg berjuang ni rase less takot n tenang r sbb guide ramai. Bill pon murah aja donggggg. Kalo x kisah berdoktorkan lelaki boleh r ke cni. Sbb de certain org kisah ngn doc laki kn. Xpe itu pilihan masing2  hehe Tp sbnr nye yg byk main peranan kalo kt cni midwife, doc cume assist sket2 je so xde r fefeeling segan sgt tu hehe


So this is the latest Nur Erika Khaira, 11 months 2 weeks young now. Sket minggu lg setahun la die. Rambut toncet, idung kembang, amte guli (bak kate babysitter die) still puteh seb bek hehe Tu bear name nye Isa sempena name doc die. Actually Isa tu dpt time bersalin Karl tp Karl xlayan bear die layan selimut busuk hehe Lincah sket budak ni. Smbil merangkak smbil menggonggong hehe Up to this age, die pndai merangkak n diri2. jalan blom lg hehe

Mommy syg Nur Erika Khaira (hugs,kisses)

post signature
++ enjoy lil things in life ++

Selamat Hari Raya

Fictitious by chicky at Thursday, August 17, 2017
Reactions: 
0 comments Links to this post
Ni mmg entry da berzaman lame nye haha mintak ampun zahir batin ye da nk raye aji da pon hahaha

Last time kt post yg INI de cite pasal dark blue kn which is tema colour kitorg sefamily kecik ni. So gigih r mencari baju ghaye smpai ke Jalan TAR nuuu haaaa. Even bulan pose n off course mcm bese ramai hamat la Jln TAR tu kn, tp its worth. Smpai Mr Reza kate "next year kalo...." wahhh de next year maka harapan cerah r nk g shopping kt Jln TAr lg next year hahaha

Me Reza suke shopping sane sbb dpt baju die yg bombastik. Aku pon suke baju die tu. Si penjual pon peramah lpas tu baju die kualiti sgt wehh. satu sbb kain cotton yg selesa (sknag da balek semule trend cotton2 sume ni) memule try baju kurung johor (teluk belanga) rase mcm ehhh x bape smart di badan suami ku. Then soh try yg cekik cekak musang plak. Haaaaa this one baru smart abehh aihhh. Mcm wak doyok ala2 slim fit gitu. So this year tuko style la ye yangggg baju cekak musang plak. Bosan da kurung johor sajeeeee. Tapi dgn badan laki aku yg melidi tu mcm sesuai baju cekak musang sbb baju kurung johor tu kn lebau n gelebeh mcm xsmart nmpk nye tu hehe

Pastu jln2 lg.. Ehh baju mommy xdpt ke? byk sgt yg bkenan last2 1 pon xdpt. ohmaiiiii haha last2 dpt sehelai baju Karl. Susah gk nk carik baju budak2 kecit taw. Jmp je aku terus carik size pastu bayo sbb berebut ko baju budak kecit kt kedai tu hehe

So end up baju Erika beli kt instagram. Walau colour nye lari jaoh sket tp cutting n kain die sgt best. mcm bj ank dara je gitu hehe

Baju mommy? Bli online kt RIAZ ANGGUN je hehe ok la berpelum r mommy this year. Gile kooo 2 taon aku berjubah berkaftan sbb mengandong je kn hahaha

This year mommy de booking utk studio photoshoot hari raye dgn kliksanakliksini. 1st time knl photog ni tp best sgt die. Siap delivery CD softcopy n frame ke umah hehe pastu pakej die murah gile kot. Len kali boleh repeat sbb nmpk mcm Mr Reza suke wat photoshoot gini bile mase kawan2 die asek dok memuji pasal gambo photoshoot tu hahaha

So kite belanje gambo raye 2017 r.

Selamat Belated Hari Raya U Ollss!!!!!


















Ni sume gambo studio photoshoot.

Yg bawah ni layan gambo photoshoot kt umh pg raya. Senang kn beramai2 xyah berbondong2 ke studio. Photoshoot by adelia pictures. Pakej ngn frames sbb mak nk sgt frame beso 1 family. Kebetulan this year sume balek Pontian raye hehe













Best wat photoshoot cmni. Hopefully next year boleh at lg hehe lg2 dot family yg kepoh mcm ayam masing 2 hehe


“Everyone needs a house to live in, but a supportive family is what builds a home.”

post signature
++ enjoy lil things in life ++

 

✿Chicky's Little Voice✿ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting