Monday, June 20, 2016

Check-up 28 Weeks : Uri Kat Bawah

Fictitious by chicky at Monday, June 20, 2016
Reactions: 
0 comments Links to this post
Ehhhh da 28 weeks e aku preggy. mcm jap je. Smlm pon masa wat appoinment utk nect check-up nurse kate 13/07/2016 next check-up after raya, aku pon mcm "Ehhhh sy ni nk bersalin da ye. xsangka mcm jap sgt" hehe

Smlm konon nye nk masuk lmbt sket tp end up ct terus hehe Kebetulan check-up smlm Doc Isa xde. Die cuti so replaced by Doc Raja. Actually sepanjang pengalaman 2 org ank full check-up kt PSMC ni, mmg xpenah kena ngn doc len lg. So ni 1st time la. Doc Raja ni baik amat kawwwwww. Aku trace dr percakapan die ni mcm org utara je bunyik nye hehe

Time scan tu doc kate uri aku kt bawah r plak. Aku da mcm "OMG patot r perut aku sll saket kt belah bawah tu" doc kate 28 weeks so hopefully de masa lg uri nk nek ke atas. Aku bab uri kt bawah or Plasenta Previa ni mmg agk trauma gk sbb one of my closed friend de pengalaman yg teruk dgn kedaan ni. So aku mcm tertakot2 da skang ni huhu

Pastu google r pe la, 1 of the reasons jd Plasenta Previa which is I think related to myself is "kehamilan yg rapat" patot la doc sll marah kalo dpt ank rapat kn. Rupe nye de risiko dari segi kandungan huhu

Doc Raja ada ty penah alami bleeding x? so mmg so far pregnent mmg xpernah bleeding pon huhu Tp kena berjaga2 r sbb takot kalo bleeding je sbb boleh efek kt baby huhu

So skang aku redha je. Hopefully de rezeki nk lahir kan ank dgn senang mcm lahirkan Karl taon lepas huhu

Tnggu next month check up nnt br aku update kedudukan uri. Hopefully back to normal position. mak takot nak hoiiiii. kalo boleh nk bersalin normal je huhu


post signature
++ enjoy lil things in life ++

Saturday, June 18, 2016

Resepi Sagu Gula Melaka with Susu Cair

Fictitious by chicky at Saturday, June 18, 2016
Reactions: 
0 comments Links to this post
Mcm bese r kan,tajok resepi ikot sukati aku r nk letak pe hehe

Dlm bulan2 ramadhan ni aku rase ni antara resepu br yg tgh viral. Tp sorry to say aku bukan yg acah2 hipster ikot sht trend viral, aku da wat resepu ni way way before bnd ni viral. Time aku keje kt tmn daya dulu pnh try mkn dessert ni kt food court maslee setia indah. Pastu aku terus gigih menerai hehe

Resepi die mudah je. Mudah tp hasil nye hebat hehe

Resepi Sagu:
1 cawan sagu
3 cawan air
Daun pandan
2 sudu gula
Sikit garam
Pewarna merah ros

Cara buatan:
Rendam sagu dulu bg kembang sket. Pastu tapis n masak dgn air yg didih dgn daun pandan gula n garam. Masak smpai dagu jernih pastu boh la pewarna ros. Ikot sukati r nk letak ke x. Nk letak pewarna ijau ke pape ke sukati laaa



Tadaaaaa da jd merah hehe


Resepi Air Gula Merah:
Seketul gula melaka
2 cawan air
Daun pandan

Cara buatan:
Rebus je sume hehe



Resepi Kuah Susu Cair:
1 tin susu cair
Sikit garam
Air masak kalo nk letak

Cara buatan:
Campur je sume hehe

Tadaaaaa da siap. Mudah sgt kn hehe

Jagung tu optional je. Kalo letak lg tasty koooo hehe



Wahhhh indah nye rupe di bulan ramadhan ni. Masuk chiller dulu nnt nk buka br kuar kn. kang letak lua kang de plak yg buka awal haha

Footnote: ehhhh resepi arini resepi rajen taw. Sbb aku type sndiri. Sll resepi n cara aku copy paste je hehe


++ enjoy lil things in life ++

Thursday, June 2, 2016

Peningkan Susu Karl Lagi

Fictitious by chicky at Thursday, June 02, 2016
Reactions: 
0 comments Links to this post
Aritu kn dlm entry INI aku ada share pasal tukar susu Karl. dari karihome ke NAN. Aku try NAN pon atas suggest kawan aku. Just give a try, xrugi kn. Kalo x try kite xkn tahu hehe And de sorang kawan aku actually suggest NAN gk sbb die taw Karl de alergik so xboleh susu yg sukati ko la mak Jemah hehe

Tapi kn after da beli 2 kotak n 1 tin, baru perasan yg aku da salah beli susu. Aku py la belek2 depan blkng atas bawah. Ehh ulang lg depan belakang atas bawah, xde plak state pasal sensitif or hypo allergent ni. Sbb kawan aku kate NAN HA (hypoallergenic). Ehhhh di manakah??? Then last week g kedai baby shopping brg Karl baru la perasan..."laaaaaaaa salah beli susu" haha bijak nye mak nye ni. Yg NAN pro aku beli tu xde formula HA. Yg HA kaler die puteh, tg pro kaler soft green. Huhhhhh shian ank aku huhu

Tapi after Karl tukar susu NAN ni mmg aku perasan beberapa kejadian yg aku x gemo la plak. Yg bermaksud NAN pro ni x seswai ngn Karl huhu Jadi tpakse la mommy tuka susu lagi. Nk yg terbaik utk ank kn hehe Ni aku list kn antara perubahan minum susu NAN pro ni. And guess what aku de capture a few reviews dr parents yg have the same boat with me hehe

1. Dlm seminggu ni aku perati kan die da 3x muntah. Bukan muntah susu muak tu taw, tapi muntah yg byk smpai kena tuka baju sume. Ehhh pelik sgt ni sbb dr baby dulu Karl mmg jenis lepas susu die muak kn susu semule, tapi bukan muntah. die akan muntah bile demam je. tu pon muntah kahak. ok i is pelikkkkkk



2. Lepas tu poopoo die pon pelik. Die xsembelit, which is I can say aku lega laaa tapi die cair n colour ijau cair gitu. Tp xde r kerap. Kdg ok n kdng jd cmtu. Tp poo poo die regular xde mslh. Pastu busuk ya ampunnnnnnnn. Sll kena ejek kt umh kalo berak haha



3. Kerap kentut. da mcm org tua kentut nye. Kdg2 aku confused "ehhhh karl ke ayah nye yg kentut ni" sama2 nek ank beranak ni haha yg ni xde r aku risau sgt sbb maybe die membuang angin dlm perot tu sbb NAN ni kn mmg de bakteria baik utk penghadaman hehe Tp busuk die pon ya ampunnn mcm kentut org tua. Sll je tertipu ingt die poopoo sbb busuk tp x de pon huhu



4. Yg ni yg mmg paling paling paling aku risau. Alergic skin die. Skang da makin nmpk n obvious especially kt muke die. Kalo kena gigit nyamok tu mmg la Karl kalah sgt. Mmg dr baby lg. Tapi kalo tercakar or die tergosok sket terus merah kt part tu. tapi a few hours pastu die hilang la. Tapi da berape org gk tegur da mcm pakai blusher. Even babysitter die pon tegur. So if smpai part kulit ni yg aku harus bertindak. Mmg ternyata NAN pro ni xseswai huhu n aku perasan de ruam at a few places mcm kt dahi pinggir2 ank rambut tu n kt punggung die. alamakkkk selame ni xde ok sbb mmg aku jg sgt. Nk kate aku tuko product kulit die, mmg x la.Still setia ngn Sebamed tu huhu



So harini nk g kedai baby beli susu baru. Nk try NAN HA plak. NAN ni bagus but maybe yg NAN pro xseswai ngn Karl kot. Xde r nk kate susu ni terrible ke hape. But trust me, different baies have different needs. Sos top comparing your kid with others taw. So a no-no hehe  Xpe lets give a try for NAN HA plak hehe





post signature
++ enjoy lil things in life ++

Wednesday, June 1, 2016

Bayar Fidyah Bersama Palestin

Fictitious by chicky at Wednesday, June 01, 2016
Reactions: 
0 comments Links to this post


Selama ni nk bayar fidyah tp kdg2 kite xtaw cane cara nye kn. Arini de tertengok post dari fb : Aman Palestin. Last year time pregnant Karl mmg byk ari gk x pose. So taon ni 2nd pregnant plak. xsmpat nk ganti pose yg lepas tu. Tp taon ni berazam nk pose penuh sbb nk control weight hehe

So rase nye taon ni nk bayar fidyah smbil menderma kt rakyat Palestin sane. So kalo de yg rase nk wat bnd yg same gk boleh r refer kt fb : Aman Palestin ni. Trancastions boleh melalui bank2 yg diiktiraf.

Aman Palestin Berhad:
Bimb: 12029010047880
Maybank: 562263010787
Cimb: 8600460353
Muamalat: 12070005133717
Rhb bank: 21245760004907
Bank rakyat: 220806195922

Semoga amalan kite diterima n sedikit sebanyak membantu rakyat kt sane yg kesusahan huhu

++ enjoy lil things in life ++

Saturday, May 28, 2016

Home-made Lip Scrub Versi Jemah

Fictitious by chicky at Saturday, May 28, 2016
Reactions: 
0 comments Links to this post
Pmpn kn mmg suke make up. Aku pon skali r. Bnd yg stress bile make up ni bile kena chappy lips. Pkai lipstick pon mcm smudgy je kn. sbb bibir kering n mgelupas. Cara nk ilang kn chappy lips ni kne sntiase bg moist. Pkai lipbalm je sntiase. Tp tu pon stil x mbantu kalo bibir mmg sntiase merah bak delima. Meaning that mmg jenis yg pkai lipstick sll.

So kalo cmtu de lg 1 cara. Kne rajin scrub bibir. Actually kalo tgk kt online shop pon mmg byk jual lip scrub. Nk yg moden mcm Mary Kay or yg home-made.

Tapi kalo rajen mcm daku ni pe r salah nye wat sndiri. Senang benoooo bahan nye pon.


Ni lip scrub versi aku. Dulu actually kalo aku rase nk scrub je aku amek gula pasir ngn honey pastu aku sental kt bibir. Sbnr nye 2 je basic utk lip scrub. Gula pasir n honey,tp kalo nk tmbh bahan len pon boleh je..

So ni bahan2 yg aku gune;

1. Gula pasir

2. Madu



 Aku suke gile madu ni sbb size die yg cencomel sgt. Actually de mcm2 size kt Sri Tanjung Farmasi tp yg aku beli ni yg paling kecik. Harga nye 2.80 je haha mmg purposedly beli utk wat lip scrub pon hehe

3. Lemon beberapa titis. Ni optional je hehe


4. Olive oil - ni pon optional je. Nk bg moist n wangi2 sket hehe


Sukatan mcm bese agk2 je le. Pastu smpn dlm bekas btutup pastu boh r dlm fridge. At anytime boleh gune.

Seronok gile after scrub bibir. Rase bibir mulus je. Tu yg senyum2 je hahaha


++ enjoy lil things in life ++

 

✿Chicky's Little Voice✿ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting