Monday, April 27, 2015

Buka Puasa - Homemade Ikan Bakar

Fictitious by chickyirdawati at Monday, April 27, 2015

Semalam kn aku de wat entry pasal gi Mydin tu kan. As I mentioned, time puasa mmg habit aku tgk resepi, sbb lapo. So smlm plan nk wat ikan bakar. Tapi bakar pakai oven je la, org bando kate kn haha Sbnrnye aku xprefer bako pakai oven sbb ikan tu x kering mcm kne bakar. X feel langsung hehe

Niat ati nk bako ikan cencaru, tapi boleh plak kt Mydin xde ikan cencaru. so aku beli r ikan kembung yg x bape beso, 4 ekor. So kire sorang 2 ekor r xyah gado2 hehe Sbb Mr Reza tu die suke meratah laok, so kalo ikan 2 ekor baru satisfied peyot die hehe

Pastu lg carik banana leaves pon xde kt Mydin. Kalo kt umah mak, mmg aku g blkng umah je tebas pelepah pisang. Tapi kt tgh2 alam construction ni, mane aku nk pepah banana leaves kn hehe So sudah nye beli aluminium foil je la. Aku mmg xsuke sgt pkai aluminium foil, sbb aku lg prefer pkai the natural way instead of modern sgt tu. Sbb bagi aku bnd moden sgt ni bukan bagus sgt, mst de side effect die kemudian ari huhu Hmmmm no choice. Pasni kne tanam pokok pisang dlm pasu haha





So bahan2 nye seperti dlm gambo tu :

1. Ikan kembung 4 ekor 8sukati korang la nk pkai ikan pe pon, no strict rules*
2. Bawang besar potong
3. Daun limau purut
4. Halia potong sket
5. Belacan sket
6. Tomato potong
7. Asam keping
8. Air asam jawa
9. Cili padi wat annges2 sket
10. Limau wat perah2
11. Cili kisar *resepi aku yg INI*

Macam bese, kalo aku py program masak2 mmg xde sukatan, ikot sukati aku la kan hehe Korang pon kena jd mcm aku, ikot sukati. Idop xyah nk stress sgt hehe

Cara2 membuat nye:

1. Siang n bersih kan ikan
2. Tenggek nasik kt rice cooker *utk makan ngn ikan la kan*
3. Tumiskan bawang, cili boh, pastu masuk kn sume bahan r. Kasi lebur sume. Garam gula jgn lupe. Aku masuk kn cili padi n tomato last sbb xnk bg layu sgt. Sbb da bako kang die layu la di tasek madu hehe
4. Udah siap gravy tu,boh ikan n sambal dlm aluminium foil
5. Pastu masuk kn dlm oven. Suhu 200 celcius selama 30 min. Oven tu panas kn dulu 10 min before bako ikan tu
6. Ok da siap boleh makan hehe




Before kena balo


After da kena bako

 

Ni juadah buka pose arini. Ikan bako,papadom n puding roti


Sejuk nye tekak tgk puding ni kn hehe


post signature





++ enjoy lil things in life ++

2 comments:

Jaja Eddy on April 24, 2015 at 12:24 PM said...

Perghhhh resepi siottt.... dapur masak memasak ker hahaha

chickyirdawati on April 28, 2015 at 4:02 PM said...

masak kn jimat haha

 

✿Chicky's Little Voice✿ Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting