Feeling2 nk jd chef plak kn..tp masak still ke laot..Xpe, jgn givup dot,bleh di improve.haha
da beberape ari before 2, tringin yg amat sgt aku nk mkn pengat pisang..Actually mak xpenah pon masak kt umah, aku pon pnah mkn pengat pisang ni kt asrama dulu..mkn pengat ngn teh 0 panas..mmg TERBAEK!!!!!!!tp teh 0 2 jd mcm teh xde gula la sbb pengat da manis..make ilang la kemanisan kt teh 0..manis nye kurma ini *feeling SEPAH plak* hehe
Ok....Let's stat..Ready!!!Chef Dawa in d ouzz!!!!!!hahaha
Step1: Sedia kan bahan2 utk masak seperti dlam gmbo ye puan2 sume...
- Santan cair n santan pekat
- Off course la pisang *aku gune pisang nipah.xsume pisang blek gune ye deknon2*
- Sagu mate ikan *xbleh byk sagt, nnt pekat*
- Gule merah *sukatan ikut citarase*
- Daon pandan yg diambil di blkng umah.hehe
- Sedikit garam n gula pasir
Step 3: Bubuh pisang.Pisang kne masuk awal supaye lmbut n meresap rase pisang 2.
Step 3: Bubuh santan pekat, n kacau2..
Step 4: Bubuh sedikit garam. gula n sagu.kuantiti nye agak la ye..Ikot sedap mulut masing2...tapi jgn manis2 sgt deknon..haa..nnti jd kncing manis plak *ala2 chef wan*
TADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Da siap...
Meh makan...jempot mkn sume!!!!
0 comments:
Post a Comment